KODI

# Můj oblíbený program KODI

Můj oblíbený program KODI  | KODI | 

Kvalitních a zdarma dostupných programů, které změní počítač v multimediální přehrávač, není mnoho. Nejzajímavejší z těchto programů se jmenuje KODI. Kodi media center, dříve známý jako XBMC Media Center, je open source multiplatformní softwarový multimediální přehrávač.


Toto bezplatné a zábavní centrum pro digitální média podporuje všechny audio a video formáty. Dokáže z internetu stahovat informace o obsahu uloženém v knihovně. Kodi umožnuje také s vhodnou televizní kartou sledovat a nahrávat živé vysílání a sledovat online – IP televizi. Velkou výhodou KODI je dostupná dokumentace na wiki stránkách a existence manuálů pro vývojáře. Kodi je multiplatformní software, který běží na různých hardwarových zařízeních a operačních systémech. Je dostupný pro operační systémy Windows, Linux, Mac OS, funguje také na mobilních platformách Androidu a iOS. Existují i operační systémy postavené na KODI, například OpenELEC a Kodibuntu. KODI běží na různých hardwarových zařízeních, podporuje zařízení jako Raspberry Pi, Apple Tv, na tabletech a mobilech se systémem android nebo s iOS. Také jsou už dnes dostupné na různých multimediálních přehrávačích nebo v chytrých (smart) TV.

Uživatelské rozhraní KODI bylo navrženo tak, aby mohlo plnit funkci multimediálního přehrávače. Následně se pak dálkový ovladač televize stává primárním vstupním zařízením např. v obývacím pokoji. Jeho rozhraní (nebo GUI) umožňuje uživateli snadno procházet a prohlížet videa, fotografie, hudby z pevného disku, optické disky, lokální sítě a internet pouze pomocí několika tlačítek. KODI je také uzpůsobeno různým způsobům ovládání. Nejčastějšími způsoby jsou klávesnice, myš, klasické dálkové ovládání nebo třeba dotykový displej. KODI je možné ovládat i přes síť, poskytuje webová rozhraní k ovládání, například z tabletu. Úvodní obrazovka obsahuje základní menu (s položkami) systému. Každou položku tvoří jedna sekce, která je dále rozdělena do několika podkategorií. Položky slouží pro rychlejší orientaci v prostředí systému. Uživatelské rozhraní se dá přizpůsobit, uživatel má možnost své oblíbené mediální centrum KODI upravit, přizpůsobit si úvodní obrazovku a menu, lze tak i přidávat a odebírat tlačítka v menu. Kodi podporuje vzhledy – skiny. Dokáže měnit uživatelský vzhled obrazovky s využitím již existujících či vlastních skinů.

KODI a doplňky

Do KODI je možné naistalovat doplňky, které rozšíří jeho možnosti. Doplňky jsou dostupné z repositářů. Zde jsou moduly - doplňky pro populární webové služby, aplikace a skripty. Doplňky umožnují např. sledování online televize, předpovědi počasí, apod. KODI je primárně určeno pro zábavu, zjevně nejdůležitějším způsobem využití je přehrávání filmů.

Slouží k vytvoření filmové knihovny z filmů z různých externích zdrojů. Jedná se v podstatě o databázi s informacemi, která umožňuje vyhledávání podle různých kritérií a filtrů. Při přehrávání filmu automaticky umí získat titulky k filmu z různých serverů. Existují oblasti, ve kterých použití KODI není vhodné. Pokud ho nainstalujete jako jediný systém na počítač, přijdete o internetový prohlížeč nebo možnost instalace a spouštění jiných programů. KODI primárně slouží k přehrávání médií.

Historie

KODI byl dříve známý jako XBMC. XBMC vznikl v roce 2002 jako XBox Media Center, odtud zkratka XBMC. Původně totiž běžel na prvním Xboxu Microsoftu. Později se z XBMC stal mediální systém, který může být nainstalován na Linux, OS X, Windows a Android.

Kodibuntu

Kodi je možno naistalovat i jako operační systém. Na počítače bez systému existuje verze Kodibuntu, který je kombinací linuxové distribuce Ubunut a Kodi. Pak je možné naistalovat KODI jako operační systém pro běžné (procesory) x86 stroje – počítače. Při spuštění Kodibuntu je možné zvolit, zda se má nabootovat Ubuntu nebo Kodi. Kodibuntu má výhodu, že nám nabízí možnost výběru, zda máme k dispozici klasický operační systém Ubunut a pro zábavu plnohodnotný KODI.

OpenELEC (LibreELEC)

OpenELEC je linuxová distribuce určená na vytvoření domácího kina na PC. Je postavená na multimediálním centru KODI. OpenELEC umožňuje naistalovat Kodi i na počítače vybavenými procesorem ARM, jako je Raspberry PI. OpenELEC poskytuje kompletní mediální centrum, které obsahuje překonfigurování KODI a doplňky třetích stran. OpenELEC se vyvíjí od roku 2011, nejnovější verzí je OpenELEC 8.0.0 vydaný začátkem roka 2017, který je postavený na Kodi Isengard 17.1.

MediaPortal

Druhým známým multimediálním přehrávačem, který dokáže proměnit počítač na multimediální centrum, je MediaPortal. Je to bezplatný open-source program, který disponuje podobnými funkcemi jako KODI. Prostřednictvím programu MediaPortal je možno poslouchat hudbu, sledovat videa a filmy, nebo se sledovat a nahrávat živé televizní vysílání. MediaPortal umožňuje instalovat doplňky. Nevýhodou je, že je v České republice málo rozšířen, tudíž je problém s podporou. Dále má omezené možnosti a slabší podporu video formátu.

Plex

Plex je dalším bezplatným open-source programem, který je určen pro multimediální zábavu. Jeho největší odlišností s KODI je, že funguje jako webový server. Plex umí obsah dekódovat a přehrávat přímo v prohlížeči. Plex také umožnuje rozšíření pomocí doplňků, ale existuje jich mnohem méně než pro KODI. Tento program podporuje filmové a hudební formáty a také umožňuje prohlížet fotografie. Slouží také k poslechu hudby, sledování filmů a videí. Plexu se dá dobře využít jako mediálního serveru, který dobře doplňuje KODI.

Protože se Plex jako webový server po instalaci na počítač spustí v klasickém prohlížeči, je možno ho nainstalovat i na vlastní domácí server. Následně program filmy a videa dekóduje a dále vysílá do zařízení nebo počítače, na kterém běží Plex. Existuje i doplněk KODI, který umožňuje sledovat právě streamování obsah z Plexu přímo v KODI.


       
Zpět na hlavní stránku